Minkälainen on järjestetty koti?

10.03.2025

Järjestetty koti ei tarkoita pelkästään siistiä ja kaunista sisustusta, vaan ennen kaikkea toimivaa arkea. Hyvin järjestetty koti tukee asukkaidensa hyvinvointia, turvallisuutta ja elämän sujuvuutta. Se vähentää stressiä, helpottaa kodin kunnossapitoa ja tekee siivoamisesta vaivatonta. Mutta mitkä tekijät oikeastaan tekevät kodista järjestetyn? 

1. Paloturvallinen koti tarkoittaa että asunnossa on kohtuullinen tavaramäärä suhteutettuna asunnon neliömäärään. Suuri tavaramäärä aiheuttaa tulipalon sattuessa sen nopean leviämisen ja saattaa estää asukkaan pääsyn ulos asunnosta. Poistumisreittien kohdat ja kulkuväylät on oltava aina vapaat tavarasta niin asukkaalle kuin tarvittaessa pelastajille. Ns. Clutter image rating kertoo milloin tavaraa on liikaa, Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston mukaan 5. kuva on asunnossa on merkittävä kohonnut riski tulipalon sattuessa. 

Lähde: https://vancouver.ca/files/cov/hoarding-clutter-image-rating-scale.pdf
Lähde: https://vancouver.ca/files/cov/hoarding-clutter-image-rating-scale.pdf

Liiallinen tavaramäärä voi loppujen lopuksi käydä asukkaalle erittäin kalliiksi kuten Länsiväylä kertoo artikkelissaan. Jopa 2000 euron uhkasakko voi olla seurauksena liiallisesta tavaramäärästä.

2. Esteetön koti on asumisen olennaisin edellytys, sillä on vaikutusta myös turvallisuuteen. UKK-instituutin mukaan ikääntyessä ihminen useimmiten kaatuu omassa kodissaan ja kaatumiseen yksi yleinen vaikuttava tekijä on kulkureiteillä olevat tavarat. Sairauskohtauksen sattuessa ensihoidon olisi päästävä asuntoon vaivatta laitteiden ja paarin kanssa. Kulkuväylissä pitäisi siis olla reilun puoli metriä tyhjää ja esteetöntä tilaa. Toteutuuko esteettömyys sinun kodissasi? Jos tänään joutuisit pyörätuoliin, onnistuisiko kulku jokaiseen paikkaan kodissasi?

Tarvittaessa asunnossa olisi päästävä kaikkien sähkölaitteiden luo, jotta ne voi sammuttaa. Pääseekö jokaiseen valaisimeen vaihtamaan palanneen polttimon vaivatta? Kerääntyykö pesukoneen ympärille tavaraa jolloin voi olla vaikea havaita alkava vesivahinko? 

3. Helposti siivottava koti on yksi järjestetyn kodin kriteereistä. Järjestämisen tavoitteena on saada arki toimivaksi. Lattialla ja pöytätasoilla on usein tavaroita, koska säilytystila on loppunut kesken. Siivouksen kannalta tavarat lattialla ja pöydillä usein vähentävät todennäköisyyttä ryhtyä siivoukseen. Ainakin siivoukseen käytettävä aika kasvaa, joka on pois muusta vapaa-ajan vietosta. Siivoatko elämässäsi mieluummin kuin vaikka harrastaisit rakastamaasi lajia? Jos lähes koko vapaa-aika menee siivoukseen ja sitä edeltävään tavaroiden liikutteluun ja järjestämiseen, voi arki alkaa tuntumaan uuvuttavalta. Jos joudut säilyttämään tavaraa lattialla, on syytä käydä kaappeihin käsiksi. Usein pystyn ratkaisemaan säilytystilaan liittyviä ongelmia muuttamalla hiukan tavaroiden paikkoja kodissa. Tietenkin kaikista helpointa saada kaappeihin tilaa, on tavaran vähentäminen mutta monista ymmärrettävistä syistä se ei ole mahdollista.

4. Visuaalisesti tarkoituksenmukainen koti luo sinulle joko rauhaa tai innostusta. Järjestetyssä kodissa tavarat ovat sopivasti esillä ja piilossa sen mukaan minkälainen tavoite huoneella tai tilalla on sinulle. Makuuhuone on varmasti lähes kaikkien mielestä huone, jossa on tarkoitus saada rauhaa ja levollista tunnetta. Kun tavoitteena on rauhallisuus, pääsääntöisesti kaikki tavarat ovat piilossa eikä esillä. Visuaalinen häly eli erinäisten tavaroiden näkyminen tilassa varastaa huomiomme ja kuormittaa monin eri tavoin toimintakykyämme. Keittiö jakaa mielipiteitä mutta ruoanlaittoon ja työskentelyyn ryhtymistä voi helpottaa ja innostaa tiettyjen kodinkoneiden ja välineiden esilläolo. Yksilöllistä on, mitä haluaa ja voi pitää esillä. Jos haluaisit usein valmistaa itsellesi herkullisen smoothien, eikö juuri keittiön tasolla seisova tehosekoitin innosta sinua valmistamaan smoothien. Keittiön tasolla toki jokainen kodinkone ja väline nostaa visuaalisen hälyn tasoa, joten on hyvä miettiä tavaroiden sopivaa määrää työskentelyyn tarkoitetuissa tiloissa.

5. Tavarat ovat helposti löydettävissä kun koti on järjestetty. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi mutta ihminen käyttää paljon aikaa elämässään tavaran etsimiseen, toiset enemmän, toiset vähemmän. Minimalistikodissa ei ehkä käytetä ollenkaan aikaa etsimiseen mutta aika harvan mieltymyksenä on erittäin karsittu minimalismi. 

Meidän muiden on siis luotava tavaroille omat paikkansa joka on edellytys tavaroiden helppoon löytymiseen. Ja mitä enemmän tavaraa, sen haastavammaksi käy löytää jokaiselle tavaralle oma paikka. Minulta löytyy paljon ideoita kuinka järjestää kotia vaikka tavaraa on paljon. Mutta siinäkin tehtävässä tulevat rajat vastaan, jolloin vaihtoehtoina on lisätilan tai kalusteiden hankinta tai tavaran karsinta.

6. Tavarat ovat helposti otettavissa ja palautettavissa järjestetyssä kodissa. Edellisessä kohdassa todettiin että jokaisella tavaralla on oltava oma paikkansa. Arjen toimivuuden kannalta on kuitenkin tavoitteena että kaikki tavarat ovat otettavissa esille kohtuullisen vaivattomasti. Tämä asettaa vaikeuskertoimen korkeammalle sillä tyypillisesti kodissa on kaappeja joiden syvyys on noin puolimetriä joka ei ole ollenkaan optimaalinen säilyttämisen kannalta varsinkin jos kaapit sisältävät pelkästään hyllyjä. Hyllyyn muodostuu käytännössä kaksi riviä, on eturivi ja takarivi. Takarivi toimii kuin musta aukko, se kadottaa tavaran jopa niin että saatat unohtaa tavaran olemassaolon kokonaan. Ja vaikka takarivin sisältö olisi helposti muistissa, vaikeuksia tulee kun pitäisi malttaa siirtää eturivi syrjään hallitusti jotta takarivistä saa haluamansa sekä sitten vielä pitäisi saman tien palauttaa eturivin tavara paikoilleen. Käytännössä moni laittaa eturivin tavaran vasta sitten paikoilleen kun takarivin tavara on palautumassa takaisin paikalleen. 

Ihminen on luontaisesti laiska, mukavuuden haluinen ja se oikoo kaikkialla missä se vain pystyy. Takarivin kanssa monesti kamppailemme asiakkaan kanssa mutta sekin saadaan useimmiten hyödynnettyä niin että tämä kuudeskin kriteeri täyttyy.