Kun tavara valtaa kodin ja elämä ajetaan nurkkaan

17.04.2025

Seuraava kirjoitus perustuu menneisiin kokemuksiin viimeiseltä neljältä vuodelta työskennellessäni ammattijärjestäjänä. Työ on opettanut valtavasti kärsivällisyyttä ja kykyä kohdata ihminen äärimmäisen haastavassa tilanteessa. Kaikki asiakkaat ovat erilaisia, joudun ohjelmoimaan itseni uudelleen joka kerta vaikka asiakkaan tilanne tuntuu identtiseltä toisen asiakkaan kanssa. En voi käyttää samoja toimintatapoja kaikille vaan on osattava löytää juuri oikeat tekniikat asiakkaan tavoitteen saavuttamiseksi.

Aluksi se on vain pari laatikkoa olohuoneessa, vähän liikaa kenkiä eteisessä tai lehtipino joka odottaa sopivaa hetkeä kun on aikaa selailla lehtiä. Ehkä eteisessä makaa epämääräisen muotoinen ikea-kassi jonka sisältö on menossa kierrätykseen tai vaatekaappi pursuilee mutta oven saa kiinni. Kierrätyksen käskyt kaikuvat pääkopassa joten mehupurkit odottavat kuivumista keittiön tiskialtaassa. Palautuspulloille ei ole tarpeeksi isoa kassia joten niitä alkaa kertymään vapaille pöytäpinnoille.

Tavaraa kertyy kuin huomaamatta. Ehkä elämä on kolhinut matkan varrella, surua ja yllättäviä menetyksiä joka on vienyt voimat. Maailma tuntuu turvattomalta ja epävarmalta mutta tavarat lohduttavat ja ehkä muistuttavat menneestä, kun kaikki oli vielä hyvin.

Ei kukaan päätä ryhtyä yön aikana hamstraajaksi. Se alkaa ja kehittyy hiljalleen, usein vuosien tai vuosikymmenten kuluessa. Moni ei edes huomaa sitä itse. Läheiset toki ja huomauttelevat jos sisälle asuntoon pääsevät. Tavaroista tulee kiinteä osa arkea ja kotia - olivat ne tarpeellisia tai ei. Tarpeellisia tavaroita hukkuu tarpeettomien alle. Uusi ostetaan kotona kadonneen tilalle.

Vuosien edetessä koti alkaa muuttua hämäräksi. Tavarat muodostavat ympärilleen varjoja. Tasot peittyvät ensin tavarapinoista ja sen jälkeen pölykerroksesta. Keittiössä ruoanlaitto loppuu kun pöytätilaa ei enää ole. Mikroaterioiden kääreet peittävät näkymää. Liesi peittyy lopullisesti ja asunto on vain pienen vahingon päässä tulipalosta jos sattuu huolimaton tönäisy lieden painikkeisiin. Sänky ei ole turvassa tavaroiden tsunamilta kun ei haluaisi lattiallekaan laskea käsistään tavaroita. Nukkuminen tapahtuu sohvalla mikäli sänkyä ei enää jaksa raivata. Lattialle muodostuu pinoa pinon viereen. Tavarat nojaavat toisiinsa niin että yhden liikuttaminen romahduttaa koko pinon. Liikkuminen tapahtuu kasojen välissä pujottelemalla, yli hyppimällä ja siirtelemällä tieltä kasoja paikasta toiseen tilanteen mukaan missä on tilaa. Eihän tämä enää ole normaalia elämää mutta asukas itse on jo tottunut.

Kotia ei ole voinut enää aikoihin siivota. Mitä tapahtuu kun taloyhtiön huollosta tai ensiavusta joku käväisee asunnolla? Vastuunsa tunteva huollon työntekijä tekee ilmoituksen asukkaasta, josta tieto kantautuu taloyhtiölle, sosiaalityöntekijälle ja palotarkastajalle. Mitä tapahtuu sitten kun raivaussiivouksen ryhmä on oven takana? Raivaussiivooja ei pysähdy pohtimaan erilaisia ratkaisuja tilanteeseen vaan ryhtyy toimeen. Lähestyvä palotarkastus asettaa aikapaineen ja luo kiireen tuntua siivoojalle, joka etenee työmääräyksen saatuaan kuin juna. Onko raivaussiivoukselle vaihtoehtoa? Kyllä on, mutta se on vähemmän tunnettu vaihtoehto.

Koulutettu ammattijärjestäjä on erikoistunut auttamaan asiakasta tavaroiden läpikäymisessä tehokkaalla ja myötätuntoisella tavalla. Työn tarkoituksena on tukea asiakasta luopumisen päätöksissä ja olla konkreettinen käsipari urakan suorituksessa. Useimmiten asiakkaan luottamus kasvaa ammattijärjestäjää kohtaan prosessin aikana ja luopumisen määrä ja tahti nopeutuu. Luottamuksen ansaitseminen vaatii ammattijärjestäjältä herkkyyttä aistia asiakkaan tunnetilaa ja jaksamista sekä etenemistä asiakkaan tahtiin. Luopuminen on päätöksentekoa ja se on yllättävän kuormittavaa aivoillemme. Ammattijärjestäjä myös tunnistaa asiakkaalle tärkeät tavarat tarpeettomien joukosta tehokkaasti empaattisen työtavan avulla ja näin helpottaa asiakkaan urakkaa. Ammattijärjestäjän avulla asiakas saa itseluottamusta, rohkeutta ja positiivisia kokemuksia luopumisesta, joka on tärkeää jatkon kannalta. 

Asiakkaalla voi olla tarvetta myös keskusteluavulle terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hamstraus on viesti avun tarpeesta, joka ei lähde tavaroita poistamalla vaan kohtaamalla asiakas ja tarvittaessa käsittelemällä hänen menneisyyttä.